Er wordt weer gepreekt beste mensen. Geef nou maar toe, we kunnen niet zonder. We snakken naar woorden van inspiratie! Zet de preekstoel maar weer terug in de oude kerk. Laat de woorden weer klinken! 18 minuten max. met goedkeuring van TED. Want op het urenlange oude gepreek zit geen mens meer te wachten. Niet iedereen die kan praten heeft iets te zeggen. Hadden we maar op meerdere plekken zo’n rem, zo’n bisschop TED. Iemand die zegt – even wachten, je komt niet zomaar het podium op – tel ff tot tien voor je je mond opentrekt – of tot honderd – nee, blijf maar tellen – zo lang je kunt -. We kunnen niet wachten tot de deuren van de TED kerk opengaan! 

Want ik citeer ‘in die dagen is het woord van de Aanwezige schaars en er breekt maar geen visie door’; einde citaat – Bijbel natuurlijk: Samuel 3, misschien wel 2500 jaar oud –  en wat moeten we dan? Zonder de visie verwildert het volk, ook Bijbel, er is weinig nieuws onder de zon. In die dagen was er de profeet – een randfiguur die visoenen schilderde en vergezichten bracht; en nu dan – wie is er nu?

De trendwatcher! – of was je nu trendsetter – of allebei, want wie goed genoeg kijkt , ziet de trend en schept er een; wie meekijkt volgt en zingt mee: wat de toekomst brengen moge..? Vraag het Adhjiedj!

Tijd om te zingen na al het gepreek – over zingen gesproken. We zingen steeds vaker in majeur wist u dat? Ed Sheeran –  ik heb het niet van mezelf – kan zelfs zielig zingen in majeur. Klagen in majeur dat is pas knap. Mooi beeld voor deze tijden alles is majeur nog nooit leefden we zo veilig, zo vol verzekerd, zo rijk, zo welvarend – wat valt er nog te klagen? Toch nog wel het een en ander als je het zo hoort – ook al leven we voor 90% gelukkig in dit dorp/ stadje/ stad…  Dank je Ed, we leren het steeds beter: klagen in majeur.

Ach, u weet het gaat allemaal om de toon sprak dichter JP Rawie in de krant krant – alles is al gezegd – Ja, toegegeven, het is de toon… we weten het allemaal, maar laten nieuwe stemmen nu eens zingen! Want wie zingt er eigenlijk – of zijn toch stiekem steeds dezelfden aan het woord? 

Nu we toch weer preken laten de preek van de toekomst  er een zijn waarin we nieuwe  stemmen beluisteren stemmen die niemand kent of iedereen overschreeuwt, fluisterstemmen waar we de oren voor moeten spitsen; melodieën in een toonsoort die ons verrast. Muziek die we nog niet kennen,  oude verhalen, nieuw verteld. Woorden van onverwachte anderen in een taal die ons verrast – mensen in alle kleuren, van buiten de cirkels van ons eigen kleine wij – 

TED; laat ons de ander horen, zodat wij iets nieuws gaan zien!  

Een TED(-talk) is geen gewone, saaie presentatie, maar een sprankelend en inspirerend betoog. TED staat voor Technologie, Entertainment, Design. De eerste TED-conferentie vond in 1985 in Californië plaats en bracht mensen uit de wereld van technologie, entertainment en design samen om informatie en inzichten te delen. De grote man achter TED is Chris Anderson. Hij nam in 2002 het concept over van oprichter Richard Wurman. Tijdens de TED-conferentie krijgen sprekers de kans om in maximaal achttien minuten op een zo toegankelijk mogelijke manier een presentatie te geven over iets dat hen na aan het hart ligt. Het motto van TED luidt niet voor niets: ‘Ideas worth spreading’. Wie een TEDx wil organiseren moet zich aan strikte regels van de TED-organisatie houden.