Er is een tedtalk die ik om de zoveel tijd weer even moet kijken. Tien jaar oud is het verhaal van Chimamanda Ngozi Adichie al – the danger of a single story. De schrijfster legt uit hoe ons bestaan versmalt, verkleint, onze wereld krimpt door het geloof in een verhaal dat tot waarheid wordt teruggebracht. Beware of the single story.

Afgelopen week kwam ik steeds weer een single story tegen. Het verhaal  van witte mannen met blauwe blazers en partijspeldjes; die precies weten wie wij zijn en wie niet. Hoe het zit met hier en daar, met grenzen en eigen grond, met winnen en verliezen, met have and have not; het leven is nu eenmaal winst en verlies – zorg dat je wint. En ik moest weer denken aan Adichie: Beware of the single story –

Ook deze week hoorde ik zovelen die verlangen naar een ander verhaal; en we horen ze hier; millenials of niet – verhalen met aandacht voor van vragen, mededogen, openheid, generositeit… delen en meeleven – kortom verhalen die iets anders laten zien – dan het gelijk van het lege kantoor.

‘want dat is de functie van het verhaal: iemand laten zien wat voor ogen is door hem naar iets anders te laten kijken.’ Ware woorden van je collega Paul Auster, Mano, want hij weet net als jij: we hebben fictie nodig om de werkelijkheid te begrijpen. Het is aan jou, Mano Bouzamour volgens het Reformatorisch Dagblad ben jij de Reve van deze tijd, het is aan jou, je collega’s, aan kunstenbaars, dominees en dichters – om verhalen te vertellen verhalen die meer zeggen dan wat we denken te zien. Verhalen  over jou, over de ander, over God,  over de liefde, over de kleuren van de stad, over de buurman met zijn gekke geloof. Maar ook over dood, over angst, over eenzaamheid, over alles wat er niet mag zijn, wat we het liefst buiten de muren willen houden, over de moed van een wanhopige oversteek, over niet welkom zijn, over hoop en beloftes over uitsluiting. Want het hele verhaal van wie we zijn is nooit af.

Beware of the single story. Vertel  verhalen, mensen, dat we de werkelijkheid leren zien en niet afdoen met ‘dit willen we niet’ Want : Nog éen keer:

Wij zijn jouw wij niet.

En nu de naam Reve toch is gevallen – was hij het niet die een boek wilde schrijven dat alle boeken behalve de Bijbel overbodig zou maken.  Daarom –  de Volkschrijver in gedachten een Bijbelverhaal om de zomer mee in te gaan. 2,500 jaar oud over millenials gesproken.

Dit keer een verhaal voor de zomer:
Het verhaal van Jericho, over de nomaden die met tien woorden uit de woestijn het land van belofte inkomen. Over de stad Jericho, de oase vvol palmbomen die bang wordt en de poort sluit; over de rondjes die het volk rond de stad loopt tot de muren vallen. [Check Bijbel, Jozua 6]

 

TED talk – The danger of a single story – Chimamanda Adichie

Paul Auster – Het spinsel van de eenzaamheid ( the invention of solitude)

Werner Pieterse – Waar ik je zoek, verhalen van zwerver, koningen, moeder en kind.